Als na een funderingsonderzoek aan uw woning, pand of civiele constructie is gebleken dat de paalfundering niet meer in goede staat is of dat een extra fundering nodig is voor een uitbreiding van het object. Met funderingsadvies en ontwerpen van onze geotechnisch adviseurs geven we antwoord op uw vragen welke oplossingen er mogelijk zijn voor dit probleem.

 

De Nederlandse bodem bestaat uit verschillende sedimentlagen, zoals klei, veen en zand. De heterogeniteit van de ondergrond kan in sommige gebieden uitdagingen met zich meebrengen. Elke bodemsoort heeft verschillende eigenschappen, zoals sterkte en stijfheid, die grote invloed hebben op ontwerpkeuzes binnen uw project. Omdat in veel delen van Nederland direct onder het maaiveld geen voldoende draagkrachtige grondlaag aanwezig is, moeten veel constructies en bouwwerken worden voorzien van een paalfundering. Er zijn verschillende paalsystemen beschikbaar, zodat per project rekening wordt gehouden met de specifieke eisen en omstandigheden.

 

Onze adviseurs zijn goed op de hoogte van de werking en voor- en nadelen van verschillende paalsystemen en funderingen. Zij kunnen u adviseren over het meest geschikte paaltype, rekening houdend met theoretische aspecten en uitvoeringsvereisten. Binnen het advies en ontwerp zorgt IFCO ervoor dat de geldende normen en richtlijnen worden toegepast. Indien nodig kunnen we samenwerken met APTS om paalproeven uit te voeren teneinde het draagvermogen van bestaande of nieuwe palen te bepalen of om paalklasse factoren af te leiden.

 

In gebieden waar voldoende diepte een draagkrachtige ondergrond aanwezig is, kan er op staal worden gefundeerd. Dit houdt in dat het gebouw op een ondiepe fundering van stroken of een betonplaat wordt geplaatst. IFCO berekent en ontwerpt in dergelijke situaties de afmetingen van de fundering, zodat de constructie voldoende draagvermogen heeft. Deze berekeningen worden uitgevoerd volgens geldende normen en richtlijnen. Als er een uitbreiding van de fundering plaatsvindt bij bestaande op staal gefundeerde constructies, kan een Eindige Elementen Model worden gebruikt om de impact van deze toevoeging te beoordelen en de integriteit te waarborgen.

 

Het is vaak belangrijk om het autonome zettingsgedrag van de bestaande op staal gefundeerde constructie inzichtelijk te maken tijdens het ontwerpproces. Dit kan worden gedaan door nauwkeurige hoogtemetingen uit te voeren. Onze zusteronderneming 4RISK  is verantwoordelijk voor het plan van aanpak en de uitvoering van deze metingen. Het autonome zettingsgedrag van de bestaande constructie wordt integraal meegenomen in het ontwerp van de nieuwe fundering op staal.

Bij funderingsherstel kunnen onze adviseurs een funderingsadvies opstellen. Samen met de constructeur wordt bijvoorbeeld het juiste paalsysteem gekozen en de diameter van de palen bepaald.

Wilt u meer weten over fundering advies en ontwerp?  Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan per e-mail via calculatie@ifco.nl.