Hebben de aangebrachte paalfunderingen het gewenste schacht- en/of draagvermogen voor het bouwproject en zijn deze voor de fundering bruikbaar? De SITWAVE analyse beantwoordt deze vraag door het kwantificeren van de reflecties in de SIT-meetsignalen van een paal. Met de analyse is een zo realistisch mogelijke inschatting te maken van de paalvorm.
Sonic Integrity Testing
Bij in de grond gevormde palen kan met meetsignalen en -resultaten een gebrek in de paalschacht worden vastgesteld. De afwijkende reflexen kunnen een aanwijzing zijn tot lokale insnoering, scheurvorming of impedantieverandering in de paalschacht. Het is raadzaam de bruikbaarheid van de palen te analyseren met een SITWAVE analyse. Het resultaat van een SITWAVE-analyse is een beste schatting van de vorm van de paalschacht.
Twee onderdelen van een SITWAVE-analyse
Eerst wordt een analyse uitgevoerd op een niet-verdachte paal (= referentiepaal) waarvan aangenomen wordt dat de diameter van de paalschacht over de gehele lengte van de paal (nagenoeg) hetzelfde is.
Aan de hand van het akoestisch gemeten “Hamertje Tik” signaal van de referentiepaal en informatie omtrent de opbouw van de ondergrond (elektrische kleefmantelsonderingen, boringen) wordt een zo goed mogelijk model van de grondwrijving langs de paalschacht gemodelleerd. Dit wordt gedaan door te veronderstellen dat de paalschacht van de referentiepaal homogeen is (en de paalvorm wordt in dit eerste deel van de analyse niet gewijzigd). Het grondmodel wordt zodanig aangepast dat het berekende “Hamertje Tik”-signaal zo goed mogelijk overeenkomt met het gemeten “Hamertje Tik” (van de referentie-paal). Dit is een herhalend proces dat bekend staat onder de naam ”signal matching”.
Nadat een optimaal rekenmodel van de grondwrijving langs de paalschacht voor de referentiepaal is verkregen, wordt dit grondmodel gebruikt om het “Hamertje Tik”-signaal van een verdachte paal te analyseren. Echter, in dit tweede onderdeel van de analyse wordt het grondmodel constant gehouden en wordt de vorm van de paalschacht zodanig aangepast dat het berekende “Hamertje Tik”-signaal zo goed mogelijk overeenkomt met het gemeten “Hamertje Tik”-signaal (zie figuur 1). Zodra een goede match tussen het berekende en gemeten “Hamertje Tik”-signaal is verkregen, wordt verondersteld dat de paalvorm gebruikt in de analyse overeenkomt met de werkelijke paalvorm (zie figuur 2).
Hiermee is het resultaat van een SITWAVE-analyse een zo realistische mogelijke schatting van de paaldiameter over de lengte van de paalschacht (m.a.w. de paalvorm).
SITWAVE Berekening
In de rapportage van een SITWAVE-analyse wordt het gemeten akoestische meetsignaal en het berekende meetsignaal van de verdachte paal altijd weergegeven. Zodoende is het mogelijk om eenvoudig na te gaan hoe goed het berekende meetsignaal overeenkomt met het gemeten meetsignaal. Naast de resultaten van de “signal match” wordt in de rapportage ook de berekende vorm van verdachte paal grafisch weergegeven. Daarbij dient niet vergeten te worden dat de SITWAVE analyse een eendimensionale analysetechniek is zodat niet bepaald kan worden of het defect centrisch of excentrisch in de paalschacht aanwezig is. In een rapportage krijgt u een advies om de geanalyseerde palen wel of niet op te nemen in de fundering, dan wel de verdachte paal voor slechts een beperkt percentage van het draagvermogen op te nemen in de fundering. E.e.a. dient vanzelfsprekend in overleg met de constructeur definitief te worden besloten..
Wilt u meer weten over de SITWAVE-analyse? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan per e-mail via calculatie@ifco.nl.